09-07-05

Zwijndrecht officieel derde 'FairTradeGemeente' in Vlaanderen

Zwijndrecht draagt sinds vandaag officieel de titel van 'FairTradeGemeente'. Deze onderscheiding is een onderdeel van de campagne 'Ik ben verkocht', georganiseerd door Max Havelaar, Vredeseilanden en Oxfam Wereldwinkels, en geeft aan dat de gemeente en haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen en er ook effectief werk van maken.
 
Om de titel te behalen, moet aan zes criteria worden voldaan. Het lokale bestuur keurt een resolutie goed die eerlijke handel steunt en beslist om minstens twee 'fair trade'-producten aan te kopen. In functie van het bevolkingsaantal biedt een aantal winkels en horecazaken 'fair trade'-producten aan. Ook in een aantal bedrijven, verenigingen en scholen worden er 'fair trade'-producten geconsumeerd. De media besteden regelmatig aandacht aan de campagne en er wordt naast 'fair trade' ook een nieuw initiatief ontwikkeld dat duurzaam consumeren en produceren aanmoedigt. Tot slot is er een trekkersgroep actief die de nodige initiatieven neemt om de titel te behalen en nadien ook zorgt voor de continuïteit van de 'FairTradeGemeente'.
 
In Zwijndrecht nam een trekkersgroep bestaande uit leden van de Derde Wereldraad, Wereldwinkel, Vredeseilanden, ambtenaren van de gemeente en vertegenwoordigers van verschillende Zwijndrechtse organisaties zich in maart van dit jaar voor om ten laatste tegen eind 2005 de titel van 'FairTradeGemeente' in de wacht te slapen. Tegen de verwachtingen in werd de titel al veel eerder behaald. Vanmorgen ontving Zwijndrecht als derde Vlaamse gemeente - na Gent en Voeren - uit handen van een vertegenwoordiger van de 'Ik ben verkocht' campagne het plakkaat van 'FairTradeGemeente'. (lb)

19:52 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.