06-07-05

Deurganckdok in haven van Antwerpen officieel geopend

In de haven van Antwerpen is vanmorgen het Deurganckdok officieel geopend. Dat gebeurde in aanwezigheid van Koning Albert, Vlaams minister-president Yves Leterme en Vlaams minister van openbare werken en leefmilieu Kris Peeters. Ter gelegenheid van de plechtige opening lag in het nieuwe containergetijdendok het schip Cosco Tianjin aangemeerd. Het is het eerste schip dat in het Deurganckdok behandeld wordt.
 
Het Deurganckdok heeft een lengte van 2,6 kilometer en is 450 meter breed. Het kan de nieuwste generatie containerschepen probleemloos ontvangen. De volledige aanmeerlengte van het dok bedraagt vijf kilometer. Met de ingebruikname wordt de containerbehandelingscapaciteit in de Antwerpse haven meer dan verdubbeld. Het voorbije jaar werden er in Antwerpen meer dan 6 miljoen containers behandeld.
 
De volledige westzijde van het Deurganckdok zal worden uitgebaat door PSA Hesse-Noord Natie. De totale kaailengte van de Deurganck Terminal is 2.750 meter, de totale oppervlakte zo'n tweehonderd hectare. De opstart van de activiteiten is gepland voor eind dit jaar. Vanaf 2007 kan de volledige capaciteit van de terminal worden benut. Tegen dan voorziet PSA Hesse-Noord Natie 1.250 extra arbeidsplaatsen.
 
De Antwerp Gateway Terminal bestrijkt de volledige oostzijde van het Deurganckdok. Volledig operationaal zal de terminal een totale kaailengte van 2.470 meter en een totale oppervlakte van 126 hectare hebben. P&O Parts nam vandaag het eerste deel in gebruik. De terminal creëert ongeveer 1.500 nieuwe arbeidsplaatsen.
 
Het enorme bouwproject gaat volgens het Gemeentelijk Havenbedrijf niet ten koste van natuur en groen in het havengebied. Een aantal natuurcompensatiegebieden wordt ontwikkeld om het verlies aan natuurlijke habitat op te vangen. In het kader van de havenuitbreiding op Linkeroever zijn elf natuurcompenserende maatregelen vastgelegd. Naast het herstel van de Paardenschor gaat het onder meer om de verbetering van de ecologische kwaliteit van de polder en de instandhouding van het Groot Rietveld. (lb)

20:47 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.