01-07-05

Stad Mechelen koopt predikherenklooster terug

Het predikherenklooster in Mechelen wordt terug eigendom van het stadsbestuur. Het schepencollege besliste om het klooster terug te kopen van de groep Monument. Die verwierf het predikherenklooster vijf jaar geleden om het te renoveren en er een nieuwe bestemming aan te geven, maar tot op heden werd er geen enkel initiatief ontwikkeld.

 

Het klooster, dat reeds vele jaren leeg staat, is dringend aan een opknapbeurt toe. In de verkoopovereenkomst werden er dwingende betalingen en tijdsschema’s opgenomen waaraan de promotor moest voldoen. Maar ondanks herhaaldelijk aandringen van de stad bleven initiatieven uit.

 

In januari 2004 besliste het stadsbestuur tot wederinkoop, omdat de gevraagde dossiers niet waren binnengekomen. In de verkoopovereenkomst werd die mogelijkheid bedongen tegen de prijs waaraan de stad verkocht had. Ondertussen hield de stad nog een piste naar de huidige eigenaar open door in het Masterplan Tinel de ganse ontwikkeling van de zone tussen de G. de Stassartstraat en de F. De Merodestraat te bekijken.

 

Begin dit jaar werd in een interne bespreking een stappenplan opgemaakt om tot een definitief standpunt te komen: ofwel een Publiek-Private Samenwerking met de huidige eigenaar, ofwel een wederinkoop. Die samenwerking moest dan wel verlopen binnen een nog strikter kader dan voorheen om te vermijden dat er wederom niets zou gebeuren. Maar ook op deze voorwaarde van de stad kwam er nooit een reactie.

 

Tenslotte heeft het college de knoop nu definitief doorgehakt en tot wederinkoop beslist. Bedoeling is om zo snel mogelijk met een “betrouwbare partner” verder te werken en zo het klooster en de kerk te behoeden voor verder verval. (lb)


23:44 Gepost door 0 | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.